RESOLDRE LA CRISI A COP DE DETENCIÓ

RESOLDRE LA CRISI A COP DE DETENCIÓ

Quan les autoritats actuals treballen per imposar mesures restrictives extraordinàries en nom de la protecció de la democràcia, precisament estan fent tot el contrari: desacreditar-la.

Ens estan dient, ras i curt, que tot allò que hem votat els ciutadans per atorgar-nos drets i deures, amb totes les seves garanties, és insuficient i que és necessari restringir la llibertat —oh paradoxa!— per protegir-la. El discurs de la por. Però, ¿qui té por realment? Perquè, ¿de quina llibertat ens parlen sobretot? ¿De la de mercat per continuar estafant-nos i empobrint-nos?

Contra tot allò que, segons ens volen fer creure els que seuen a les poltrones del poder econòmic i polític, és un atemptat contra la llibertat —la queixa, la protesta, la resistència i, en últim extrem, la violència—, només hi ha un remei: més llibertat, i la llibertat no n’és sense justícia, sense igualtat —social i de gènere—, sense distribució equitativa, sense plena ocupació, sense protecció social —educació, sanitat, vivenda, pensions—, sense el respecte de les majories per les minories —ideològiques, racials, lingüístiques, d’opció sexual—, sense una vida digna garantida… En definitiva, la llibertat no n’és si almenys els drets constitucionals no són drets de debò i només es poden disfrutar com a privilegis que s’obtenen amb diners.

El problema real de què es tracta és que la democràcia amb límits no democràtics —com són els límits ademocràtics o directament antidemocràtics del capital empresarial i financer— de seguida topa amb contradiccions irreversibles quan no es disposa de prou diners per “comprar” un tant per cent suficient de població per garantir-se’n el silenci. I no ens fem il·lusions, avui dia no hi ha cap polític en l’àmbit parlamentari que sigui capaç de fer front a la voracitat del capital nacional i transnacional, que s’estima més arreplegar tot el que pugui i emportar-s’ho, si les coses van maldades, cap a una altra banda. Cada reducció de sou que ens apliquen amb el permís formal dels “nostres” representants polítics és una ampliació de la plusvàlua que arrenquen del nostre treball mentre els “servim”, en el doble sentit del terme.

Això és el que ara han descobert els polítics actuals (els empresaris ja fa moltes dècades que ho saben): la perfectibilitat de la democràcia portaria ineluctablement a la socialització i, doncs, a la necessària democratització de l’economia. Per això, davant d’unes dotzenes de violents, en comptes de reconduir les situacions de conflicte per vies polítiques, han d’amplificar el fenomen com si fos l’Apocalipsi per poder-nos dir que la llibertat corre perill i així, en un autèntic joc de mans, poder-nos-la restringir. Fins i tot pretenen criminalitzar la resistència passiva, aquest dret humà bàsic contra qualsevol mena d’abús.

És inútil que detinguin violents; en tot cas haurien de “detenir” la violència, i això només es pot fer “detenint” el sistema que ens arruïna i que, en realitat, amb els detinguts, expressa el desideràtum de “detenir” tota possibilitat de transformació de les relacions de producció.

Però es veu que tot encarregat d’Interior de la dreta té la “síndrome Fraga” —allò tan simptomàtic de la calle es mía—; per això fa por que, amb tant encegament polític en greus moments de crisi econòmica i social, qualsevol dia algú prengui mal, com va passar a Vitòria el 1976. O com li ha passat no fa gaire a l’Ertzaintza. Les mosques no es maten a canonades sense fer estralls molt més greus.

Web de la revista “Mientras tanto”, butlletí 102 (23-IV-2012), traduït al castellà

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Articles sociopolítics i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s