L’ODI LINGÜÍSTIC

L’ODI LINGÜÍSTIC

Fa uns anys va ser l’en(castella)ment dels populars al País Valencià contra la llengua catalana, amb els intents fins i tot de desfigurar-ne la morfologia i canviar-ne les normes per dir que valencià i català eren dues llengües diferents, tot i que s’haurien posat les mans al cap si al govern d’Andalusia si li hagués acudit accentuar el dialectalisme i afirmar que l’andalús era una llengua diferent del castellà. Fa uns mesos, des que han reconquistat el govern balear, sant tornem-hi amb l’obsessió anticatalana culminada amb el decret que estableix dues vies socialment divisionistes d’ensenyament: la catalana i la castellana. Ara, la liquidació del nom de català a la Franja de Ponent per part del govern del PP aragonès, per dir-ne aragonès oriental; això sí del castellà de Saragossa o de Terol no en diu pas res de dir-ne aragonès central o del sud. I tot això paral·lelament a l’intent de dinamitar la immersió lingüística a Catalunya per terra, mar i aire, i amb quintacolunma inclosa, amb l’aberració històrica que el castellà és llengua tan pròpia de Catalunya com el català. Aquest dimarts n’hem tingut una nova mostra.

            Voler esborrar el que sigui o qui sigui esborrant-ne el nom o alterant-ne els fets, això sí que en té, de nom: feixisme. Ho han fet totes les dictadures. Després de totes les coses que s’han viscut a Europa al llarg del segle XX, no es pot fer veure que no sabem com s’atia irresponsablement l’odi a les minories, siguin quines en siguin les raons: racials, lingüístiques, religioses, ideològiques, sempre, esclar, amb un rerafons de caràcter econòmic opressiu que s’amaga als ciutadans de peu, als quals s’inocula el verí contra la diferència per afeblir-los el cervell i fer que no puguin sentir solidaritat de classe, en defensa dels seus propis i raonables interessos, amb aquells que odien irracionalment.

            El gran partit de la dreta espanyola —però no pas tots els de la dreta europea— té aquest maleït ADN, que se’n diu ara: el de l’atac a l’altre, com més dèbil millor, per tancar files i no haver-se de preocupar de res més que del subministrament de l’odi, en comptes de donar explicacions de les seves polítiques. Tant se val que s’agiti només l’odi lingüístic. El perill és el mateix, perquè en qualsevol moment de desestabilització política i econòmica es pot passar fàcilment a la “nit dels vidres trencats”. Només cal veure les coses que s’arriben a dir dels catalans en qualsevol televisió de la capital madrilenya, sense que el govern d’Espanya les denunciï en defensa d’una part de la ciutadania. Una filiació, doncs, la de la dreta, potencialment genocida.

            Fa uns anys em van preguntar que si jo era nacionalista. Vaig respondre que per mi el nacionalisme va aliat a tants drames —només cal veure el cas espanyol— que la paraula en si ja em feia més por que una pedregada: fos del caràcter que fos, oprimit o opressor. I hi afegia que en les relacions polítiques i socials els sentiments són mals consellers, perquè posen, en definitiva, la sentimentalitat per la pàtria per sobre dels interessos dels “patriats”. De totes maneres, vaig dir al meu interlocutor que el que m’havia quedat molt clar al llarg de tots aquests anys de semidemocràtica esperança és que en català, amb tots els drets inherents a qualsevol llengua normalitzada, no es podia ser espanyol. Ens rebutjaven, com ara mateix estem vivint. Vaig concloure, doncs, que només podia desitjar, pel que fa al conflicte Catalunya-Espanya, la independència com a superadora del nacionalisme, l’agressor i l’agredit.

La llàstima és que els partits i grups que es reclamen sobiranistes o independentistes no tinguin, d’ençà de la mort del dictador, gaire credibilitat ni molt menys l’entitat política necessària per obtenir-la. Ni els ciutadans, el coratge.

“El Punt Avui”, 25-VII-2012

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Articles sociopolítics i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s