HONOR PER D. SAM ABRAMS

HONOR PER D. SAM ABRAMS
Carles Camps Mundó
Ho subscriu J. M. Fulquet

No fa gaire, mentre tota una colla fèiem el cafè havent sopat, va sorgir la idea que una de les personalitats culturals que es mereixeria el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes seria D. Sam Abrams, una opció que va ser força ben acollida. La cosa va quedar així, a l’espera que algú dels que érem allà prengués la iniciativa i ho digués públicament. Però segons sembla hi ha transmissió telepàtica, perquè, de Madrid estant, l’amic Ignasi Riera, aquest dimecres, 22 de març, a la seva columna setmanal al diari “Avui”, reclamava el màxim premi de les lletres catalanes per Abrams.

Em plau, doncs, la coincidència. Crec sincerament que en Sam ha fet mèrits suficients i tangibles en pro de la nostra literatura i de la nostra poesia: centenars de crítiques i ressenyes de llibres a diaris i revistes, moltes recollides en llibre; articles d’opinió críticament combatius i sovint divulgadors de la literatura internacional; ponències en simposis sobre els millors poetes catalans i estrangers, disperses en llibres i revistes; cursos il·luminadors sobre la lectura de l’obra de grans novel·listes i poetes d’aquí i de fora d’aquí; presentacions i pròlegs d’un altíssim i poc acostumat nivell de comprensió textual de l’obra presentada; recuperació de poetes menystinguts o oblidats, com és el cas de Bartra, el de Joan Teixidor o el de M. Àngels Anglada; el magnífic i inestimable estudi sobre la poesia de Joan Maragall; comissariat d’exposicions sobre diversos autors; direcció de la Setmana de Poesia i del Festival Internacional de Poesia; confecció d’antologies ben diverses; traduccions importants com, per exemple, la d’Emily Dickinson, un camp a més, el de la traducció, en què ha assessorat més d’un i més de dos a l’hora de resoldre dubtes i donar-hi solucions; una intel·lectualment considerable obra poètica en anglès publicada sempre en bilingüe…, i segur que em deixo moltes altres activitats al tinter. El que sí que és cert és que el seu cap és un autèntic arxiu de coneixements sobre la literatura i la cultura catalanes, amb una sàvia mirada interna i externa alhora, com és la que li dóna ser fill d’una cultura com l’angloxasona.

A més a més, com que tinc el gust i la sort de coneixe’l i de considerar-me un bon amic seu, tot i estar sovint als antípodes ideològics, sobretot pel que fa al punt de vista amb què abordar qüestions polítiques i socials, puc afirmar que si algú es mereix actualment això de l’Honor, aquest és precisament Abrams, perquè, com a bon crític independent, no es casa amb ningú ni presta serveis a res més que a l’excel·lència literària i a l’honestedat intel·lectual… És un cas que clama al cel veure’l sovint havent de dilapidar el temps en feines i feinetes per fer bullir l’olla mentre personatges com Vila o Collboni ocupen “carteres” culturals. Perquè, a sobre, si comencem a repassar la mediocritat general de la resta de càrrecs i gestors culturals —passin llista a les institucions i empreses del ram— no és que la postergació d’Abrams —sí, postergació és deixar de banda tant talent cultural— clami al cel, és que és el mateix cel el que clama per la desídia i l’amiguisme —¡ep, aquest no és dels nostres!— cultural del nostre país.

Vagi des d’aquí, doncs, la meva proposició, sol·licitud, demanda o exigència a qui sigui que se n’ocupi que es concedeixi el Premi d’Honor al culturalment inestimable D. Sam Abrams, una persona que reflotaria de cop la nostra màxima distinció si mirem a qui s’està donant últimament. A part dels mèrits inqüestionables que reuneix el personatge, estaria bé que el Premi d’Honor reconegués, i més ara que tant preocupa el que diran de nosaltres a fora, una persona d’origen estranger que ho ha donat tot per les lletres catalanes. Si em perdonen la humorada final, premiar-lo seria com incorporar Virgínia Occidental als Països Catalans.

Aquesta entrada s'ha publicat en Articles culturals i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a HONOR PER D. SAM ABRAMS

  1. Vull expressar el meu total suport a la concessió del Premi d’Honor a l’amic Sam Abrams oer la seva importntíssima tasca en favor de les nostres lletres i, sobretot de la poeasi

    Lluís Gil
    Girona

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s