DIA CRÍTIC

DIA CRÍTIC

Un cop més —i ja en van…—, la Secció Filològica de l’IEC desatén les seves funcions “científiques” i cedeix a pressions lingüístiques poc fonamentades.

Segons diuen, amb l’última revisió ortogràfica de la nova gramàtica que s’ha començat a publicar ha decidit tirar pel dret en certes qüestions com la dels diacrítics perquè uns quants professors han fet pressió per simplificar l’ortografia en vista de les faltes que comet l’alumnat.

Es veu que han considerat que mort el “gos” (les marques ortogràfiques), morta la ràbia (la nefasta ortografia a les escoles).

I això és el que fa aquesta descurança científica a l’hora de prendre decisions: ¡ràbia! ¡Sí, ràbia de la bona!

¿S’han parat a pensar què “significarà” pel que fa a les “significacions” literàries certes indistincions gràfiques? ¿Han pres la decisió sense analitzar acuradament què li pot suposar a la poesia catalana, per exemple, la seva resolució ortogràfica? ¿La volen empobrir de possibilitats significatives?

¿Què faran quan es trobin havent de convertir a la nova ortografia Foix, Riba, Espriu, Solà, Sampere, etc.? Sentits abstractes i absoluts es perdran totalment, perquè precisament en la semblança gràfica, però no pas fonètica, es basen molts jocs poètics que s’han fet i que es fan.

Els en posaré un exemple del meu llibre Cap nom del món (Edicions del Buc, 2015), un exemple que m’amoïna de debò, perquè considero que amb la nova ortografia ja no podré fer matisos d’aquest caràcter:

No hi ha res insondable en el silenci.
En el silenci no hi ha rés.

Els membres de la filològica, capitanejats per la senyora Cabré, ¿estan de debò disposats a fer-nos renunciar a aquesta mena de subtilitats de sentit de què la poesia és plena?

¿La possibilitat de titular un llibre com a Rés ha de quedar en res?

¿Les Mireies Calafells futures han de renunciar a la distinció significativa del poema de la Mireia Calafell actual titulat precisament “Diacrític”?:

dona dóna dona dóna
dona dóna dona dóna
dona dóna dona dóna
dona dóna dona dóna
dona dóna dona dóna

que violent és un accent
quan no fa prou diferència

Posin-lo sense l’accent distintiu, diacrític. ¿Què me’n diuen?

Demano des d’aquí, doncs, a la Filològica que s’ho repensi i que ens estalviï aquesta sèrie de rectificacions ortogràfiques que empobreixen les possibilitats expressives de la nostra llengua i que tots plegats acabarem lamentant. Com un dia crític.

10-IV-2017

 

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Articles culturals i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a DIA CRÍTIC

 1. acantalozella ha dit:

  Em semblen correctes les consideracions del comentari.
  Hi afegiria la necessitat de conservarà el lèxic i els modismes del català vius i actius més enllà de la ciutat de Barcelona. Més enllà dels cinturons barcelonins i tarragonins. Adaptar la llengua catalana a la realitat d’ ‘el català que ara es parla ‘ als llocs que, pel contacte brutal de llengües, minoritzen un llenguatge fins fa poc ben ric, seria el pas definitiu de la desaparició de la nostra llengua.
  Proposem que la política lingüística conservi la riquesa i varietat de l’ escriptura utilitzada al País valencià i a les Illes i la riquesa de l ‘ àmplia llengua viva realitzada a l’ extens assentament de població d’ arreu del territori del Principat. Del Pirineu fins a la mar, de Llevant fins a Ponent.

 2. El que planteges, Assumpció, excedeix de molt el motiu del meu comentari, fet simplement en defensa pròpia. El que tu planteges és motiu d’un ampli debat sobre la consolidació de la nostra llengua, que es va fent constantment, o que s’hauria d’estar fent constantment. Però, com et dic, el meu comentari només pretenia ser un toc d’atenció a la descurança amb què es prenen les decisions a la Filològica.

 3. acantalozella ha dit:

  Refaig l’ errònia utilització del verb escrit ‘ conservarà ‘ que requereix la forma d’ infinitiu ‘ conservar’, dins el context ‘ la necessitat de conservar ‘.

 4. epacta1 ha dit:

  Us dono suport a tots dos.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s