O DEMÒCRATES O “CONSTITUCIONALISTES”

O demòcrates o “constitucionalistes”, aquesta és la realitat política actual a Catalunya i a Espanya. Amb proporcions ben desiguals en un lloc i l’altre i sense matisos. O potser més ben dit, com ha quedat ben clar amb la situació de repressió del procés català, “constitucionalistes” versus demòcrates. Aquells que fan una lectura involucionista de la constitució “contra” aquells que creuen que, com qualsevol llei, una constitució és inútil si no serveix per ampliar les llibertats.

Si després de la dictadura de Primo de Rivera hi va haver la coneguda com a “dictablanda”, del general Berenguer, ara, després de la dictadura franquista, els polítics espanyols que s’emparen en l’immobilisme de les lleis, amb l’objectiu de fer contents els poders econòmics i tota l’estructura no electiva de l’estat, s’han inventat la ”demodura” —si se’m permet la improvisada expressió, no sé pas si encunyada per algú altre—, una “demodura” que no és sinó la revitalització de la “modèlica” Transició del 78, que, recordin, es venia a països tercers, sobretot d’Amèrica, com a manera exemplar de sortir formalment de marcs polítics presidits per assassins i corruptes sense haver-los de condemnar: és a dir, el “model” —el maquillatge integral— per fer perdurar els privilegis de les classes pudents (en tots dos sentits) que havien prosperat sota l’empara de règims antidemocràtics. “Un hito más de la gran empresa civilizadora de España”, podria haver dit Casadogan, inflant el pit com un gall abans del quiquiriquic i engolant la veu per referir-se a l’exportació de l’“èxit” democràtic espanyol, paraules que haurien estat acollides amb grans aplaudiments per les seves hosts immemorialment evangelitzadores dels altres a cop de cilici de set puntes i crucifix de doble tall.

I parlant d’evangelitzar. Una vegada fa molts anys, vaig sentir que un veritable energumen que se les donava de pedagog afirmava amb total impunitat, la del franquisme, que “se debe obligar a la práctica de la religión y su litúrgia, porque el contacto con las cosas santas santifica”. Literal. Aquestes paraules, que plasmen amb precisió la concepció educativa de les escoles i les parròquies del nacionalcatolicisme, em van quedar gravades, perquè, com veuen, són una autèntica divisa justificadora de qualsevol imposició ideològica per bèstia que sigui. (Fins i tot podrien formar part de la sentència redactada pel jutge Marchena.) I a fe de Déu —mai més ben dit— que això del “contacto con las cosas santas”, “la empresa civilizadora española” ho va practicar, amb missionera fruïció, a cop d’espasa i amb caliu de foguera. Però no cal remuntar-nos a l’espoliació americana, perquè ara, la tal “empresa”, Espanya la porta a terme a Catalunya, com tants i tants altres cops (la paraula és la idònia), a cop de porra, de bala de goma, de detenció i de sentència, després de substituir la religió per la “Sacrosanta Constitución”. Del que es tracta és de tenir unes Taules de la Llei, les que siguin, amb què fer-se forts amb els febles. Riverdogan i la seva falange, secció femenina inclosa, amb Inés i succedani, podrien ben dir: “Exigimos represión y condena de los independentistas catalanes, porque el contacto (llegeixi’s, el cop de porra, la bala de goma i la presó) con la Constitución constitucionaliza.”

¿I Sancherdogan? Doncs, tenint sempre ben present Marx, Groucho Marx, podria etzibar-nos allò tan suat —però que ell compleix amb polida perfecció— de: “Estos son mis principios. Si no le gustan —a l’últim sondeig electoral—, tengo otros.”

X-2019

Aquesta entrada s'ha publicat en Articles sociopolítics i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s